Reanimatiecursus in Rotterdam

Deze cursus vond op 1 juni plaats bij de Speeltuinvereniging Hillesluis in Rotterdam. De Task Force QRS - bestaande uit geneeskundestudenten -, Nouri Foundation en de Hartstichting verzorgden deze cursus voor een enthousiaste club buurtbewoners. De wijk Feijenoord kan meer burgerhulpverleners gebruiken, dus we zijn blij dat deze reanimatiecursus op 1 juni werd gegeven. We willen dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze de geplaatste AED bij Cruyff Court Feyenoord kunnen gebruiken en zich aanmelden bij HartslagNu. Op deze manier zorgen we dat de buurtbewoners in geval van een reanimatie 2,5 minuut sneller ter plaatse zijn dan een ambulance.

 

Verbinding

Anja Bergsma, vrijwilliger bij Speeltuinvereniging Hillesluis, zag iets bijzonders gebeuren tijdens de cursus: "Het mooiste vonden we toch wel het feit dat er tussen de oudste en de jongste - de meest gedreven deelnemers - nogal een flink leeftijdsverschil zat. De jongste was een meisje van bijna 18 jaar en het volgen van de cursus stond al behoorlijk lang op haar to-do-list. De oudste deelnemer was een man van 81 jaar die nog zeer actief in het leven staat, buschauffeur is voor 1 dag in de week, en ook mede daarom heel enthousiast was over de cursus." De cursus verbindt jong en oud uit de wijk met elkaar.

De deelnemers waren heel tevreden over de manier waarop hen alles werd geleerd. Anja vertelt: "En ook wij waren heel blij met hun inzet om de wijk een beetje veiliger te maken, in geval van een medische noodzaak."

 

Nouri-AED's

De Nouri Foundation wil dat iedereen mee kan (blijven) doen, in een veilige omgeving. Bij een veilige omgeving horen ook AED’s, want een AED kan levens redden. In totaal gaan wij AED’s plaatsen op 34 (sport)locaties in Nederland. de Nouri-AED in Rotterdam was daarvan de tweede. Het is heel belangrijk dat er niet alleen een AED hangt om de buurt hartveiliger te maken, maar dat ook buurtbewoners weten hoe ze hem moeten gebruiken.