
Zesde Nouri-AED onthuld in Leeuwarden met Evgeniy Levchenko, SC Cambuur en gemeente Leeuwarden
Hartveiligheid kan van levensbelang zijn. Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS en oud-speler van SC Cambuur, benadrukte het belang hiervan op en rond het sportveld: “Iedere seconde telt bij een hartstilstand. Het is cruciaal dat dit soort voorzieningen op zoveel mogelijk plekken beschikbaar zijn.”
Jolanda Hogewind, voorzitter Nouri Foundation, vult aan:
“Met de Nouri-AED’s willen we bijdragen aan een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Daarbij staan vier kernwaarden centraal die Abdelhak en onze stichting kenmerken: bescheidenheid, geloof, toegankelijkheid en verbinding.”
Leeuwarden steunt hartveiligheid
Wethouders Kramers van jeugd, onderwijs en zorg is blij met deze stap voor Leeuwarden: “Wat een prachtig initiatief! Wij vinden het ontzettend belangrijk om een hartveilige gemeente te zijn, ook op onze sportvelden. Deze AED draagt daar op een hele mooie manier aan bij.”
Sportieve activiteiten voor jong en oud
Bij de plaatsing van de AED organiseerde de Nouri Foundation in samenwerking met SC Cambuur en Cambuur Verbindt, gemeente Leeuwarden, BV Sport, Amaryllis, Bewonersbedrijf Heechterp-Schieringen, Moskee Assalaam en speeltuinvereniging Insulinde diverse sportieve activiteiten voor de buurt. Zo werd er een spannende voorronde van het voetbaltoernooi FC Straat gespeeld en waren er diverse side-events. Ook deelden vrijwilligers van de Insulinde zelfgemaakte hapjes uit.
Verbinding bij reanimatiecursus
Om te zorgen dat de wijk de AED goed kan inzetten, wordt er voor verschillende betrokkenen ook een reanimatiecursus gegeven. Dit gebeurde op verbindende wijze, volledig passend bij de kernwaarden van de Nouri Foundation. De deelnemersgroep was een waardevolle mix van buurtbewoners, jongerenwerkers, Moskee Assalaam en vrijwilligers van de speeltuinvereniging. Zij werden opgeleid door de Hartstichting, zodat ze bij een noodsituatie precies weten hoe ze moeten handelen. Een belangrijke vervolgstap is dat de AED wordt aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu en dat buurtbewoners zich aanmelden als burgerhulpverlener. Hierdoor kunnen betrokkenen gemiddeld 2,5 minuut sneller dan een ambulance ter plaatse bij een hartstilstand.