Derde Nouri-AED met PEC Zwolle
Een bijzondere dag vandaag! Samen met spelers Ryan Thomas en Mike Hauptmeijer van PEC Zwolle en wethouder Sport Michiel van Willigen onthulden we de derde Nouri-AED in de Zwolse wijk Holtenbroek onthuld. Zwolle is na Amsterdam en Rotterdam de derde stad waar een Nouri-AED is geplaatst.
De komende tijd zullen er in alle steden waar betaald voetbalclub wordt gespeeld een Nouri-AED geplaatst worden. Het aantal van 34 AED's verwijst naar het rugnummer van Ajaxspeler Abdelhak 'Appie' Nouri die in 2017 tijdens een wedstrijd werd getroffen door een hartstilstand.
Iedereen doet mee
Het doel van de Nouri Foundation is om een (hart)veilige omgeving te creëren door het plaatsen van AED’s zodat iedereen mee kan (blijven) doen. Jolanda Hogewind, voorzitter Nouri Foundation en de vroegere schooldirecteur van Abdelhak Nouri: “We willen ons naast het (hart)veilig maken van buurten ook inspannen om mensen bij elkaar te brengen waar dat wellicht niet vanzelfsprekend is en daarmee het gedachtegoed van Abdelhak uitdragen."
Het initiatief van de Nouri Foundation werd enthousiast ontvangen door de Zwolse wethouder van Willigen. "Zwolle is niet voor niets de Hartstad van ons land", zo zei Van Willigen tijdens de onthulling.
Verbinding
Met de verschillende activiteiten die plaatsvonden rondom de onthulling, wil de Nouri Foundation een verbindende rol spelen in de wijk: er worden doelgroepen met elkaar verbonden die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact komen.
“Deze en alle andere Nouri-AED's dragen we op aan de wijken’’, zegt de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri. “Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen. Hij creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen ook AED’s, want een AED kan levens redden.”
Hartstichting
De Nouri Foundation werkt nauw samen met de Hartstichting. Zo helpt de Hartstichting bij het vinden van de juiste locaties. Daarnaast worden samen met de Hartstichting jongerenwerkers en buurtsportcoaches opgeleid zodat ze weten hoe ze een AED moeten gebruiken.
Belangrijk is ook dat de AED's worden aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu en buurtbewoners zich aanmelden als burgerhulpverlener. Gemiddeld kunnen zij dan 2,5 minuut sneller ter plaatse zijn dan een ambulance en dus ook eerder reanimeren. Het is cruciaal dat iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten wordt gereanimeerd omdat dan de overlevingskans het grootst is.