34 buurten krijgen AED dankzij samenwerking Nouri Foundation en Hartstichting

 

Bijna zes jaar na de hartstilstand van Ajacied Abdelhak Nouri, gaat de Nouri foundation verspreid over het land 34 AED’s ophangen. Rondom de plaatsing worden ook andere activiteiten georganiseerd, zoals reanimatietrainingen. De Nouri foundation werkt hiervoor samen met de Hartstichting. Doel: (hart)veilige buurten en meer verbinding in de wijk.

 

Reanimatietraining

De samenwerking is op 3 maart bekrachtigd op het A. Nouriplein in Amsterdam, na een reanimatietraining aan verschillende betrokkenen, zoals buurtcoaches. Ook de bekende straatvoetballer Soufiane Touzani was hierbij aanwezig. Het aantal AED's verwijst naar het rugnummer van Ajaxspeler Abdelhak ‘Appie’ Nouri, die in 2017 werd getroffen door een hartstilstand.

 

Positieve impuls

De Nouri Foundation, die vijf jaar na de hartstilstand van de Ajacied door zijn familie werd opgericht, wil met het plaatsen van de AED's bijdragen aan een (hart)veilige omgeving. De AED’s worden opgehangen op bijvoorbeeld sportpleintjes in wijken die een positieve impuls kunnen gebruiken. De Hartstichting ondersteunt de Nouri Foundation, bijvoorbeeld om te bepalen welke locaties bijdragen aan het verder verbeteren van het landelijke AED-netwerk. Belangrijk is ook dat de AED's worden aangemeld bij het oproepsysteem HartslagNu.

 

Wijk betrekken

De Nouri Foundation en Hartstichting vinden het belangrijk dat naast het plaatsen van een AED, ook de wijk betrokken wordt. Buurtcoaches, burgers en betaald voetbal organisaties(BVO’s) krijgen hierin een belangrijke rol. Buurtcoaches worden door de Hartstichting getraind om te kunnen reanimeren. Zij kunnen deze kennis vervolgens verder brengen in de wijk. Want nu is niet altijd bekend wat je moet doen bij een hartstilstand.

 

Veilige omgeving

“Het moet een Nouri-AED worden, opgedragen aan de wijk en waar iedereen bij betrokken is’’, zegt de broer van Abdelhak, Abderrahim Nouri. “Als Abdelhak op een pleintje speelde, zorgde hij ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, mee kon doen. Hij creëerde een veilige omgeving om samen te kunnen sporten en spelen. Bij een veilige omgeving horen ook AED’s, want een AED kan levens redden. Kijk maar naar Christian Eriksen.”

 

Verbinden

Bij de plaatsing van een AED organiseert de Nouri Foundation altijd (sport)activiteiten. Hiermee wil zij groepen die elkaar niet zo gauw zullen ontmoeten, met elkaar verbinden en kinderen en jongeren die aan de zijlijn staan, betrekken. Hans Snijder, directeur van de Hartstichting: “We zijn blij en trots dat de Nouri Foundation zich met ons wil inzetten voor het hartveiliger maken van Nederland. Dit initiatief gaat veel verder dan alleen het plaatsen van AED’s: het zorgt voor verbinding in de wijk en meer bewustzijn over je hartgezondheid.”

 

Wetenschappelijk onderzoek

De Nouri Foundation heeft de intentie uitgesproken om in de toekomst ook een bijdrage te leveren aan het onderzoek naar plotse hartdood uitgevoerd door onder andere prof. dr. Arthur Wilde en prof. dr. Marc Vos vanuit het AMC. Dit onderzoek wordt (mede) door de Hartstichting gefinancierd.